Förbättra din ekonomi: Minska kostnaderna

Författare:

För att veta vilka kostnader man kan kapa så underlättar det mycket om man har en budget, vilket jag skrev om i tidigare artikel om att ta kontroll över sin ekonomi. Med en budget kan du lätt hitta onödiga utgifter. Men även om du är för lat för att göra en budget kan du ta en genväg. Gå igenom dina kostnader den senaste tiden och fundera på vilka som var nödvändiga. Behövde du köpa den där kaffekoppen ute? Var det verkligen smart att bjuda laget runt på senaste festen? Betalar du för Netflix fast du aldrig tittar? När hade du senast nytta av gymkortet eller VPN-tjänsten som dras varje månad?

Skär bort alla onödiga fasta kostnader först. Kan du säga upp en tjänst, gör det. Kanske behöver du inte larmet längre när du jobbar hemifrån. Kanske kan du till och med sälja bilen (inte för intäkten utan för att sänka kostnaden).

  • Avbryta prenumerationer: Ta en titt på alla prenumerationer du betalar för varje månad. Finns det några som du inte använder regelbundet? Avbryt dem för att spara pengar.
  • Paketera ihop tjänster. Att paketera dina kabel-, internet- och telefontjänster kan ofta leda till rabatt.
  • Förhandla. Tveka inte att tex ringa en leverantör och säga upp avtalet för att det är för dyrt. Ofta kan du få ett erbjudande om ett bättre pris (i alla fall några månader mot att du binder dig. Du kan också ringa banken och förhandla om räntan. Jag fick tex tre månader gratis på Verisure när jag ringde för att säga upp avtalet.
  • Kan du bunta ihop flera lån till ett? Det ger ofta en lägre kostnad.
  • När det gäller el, lån och försäkringar så finns det flera tjänster för att jämföra kostnader så du inte ens behöver förhandla själv.
  • Se över försäkringarna. Behöver du alla försäkringar? Kan du sänka några belopp? Jag hoppas du aldrig köpt punktförsäkringar i butikerna till de produkter du har utan istället använder en otursförsäkring i hemförsäkringen eller från kreditkortsbolaget.

När det gäller rörliga kostnader så är det viktigaste inte att ta de största, utan de onödigaste. Man ska leva också. Försök hitta de kostnader som inte sänker din livskvalitet långsiktigt. Ibland kan till och med besparingar öka livskvaliteten.

  • Ät och drick hemma. Att äta lunch ute varje vardag kostar ca 3000 i månaden. Kan du inte helt komma undan det, se till att inte lägga på extra kostnader. Undvik tex att dricka något som inte ingår i dagens lunch. Bäst är naturligtvis att ta med matlåda. Funkar inte det så kanske du kan köpa något i en livsmedelsaffär, tex en sallad eller en färdiggjord macka. Det kan också gå att köpa tex konservburkar och värma vilket ändå blir billigare än att äta ute. Ytterligare ett alternativ är om du inte äter så mycket så du istället kan ta hem resterna efter lunchen och ha till dagen efter.
  • När det gäller att handla mat så är det oftast klokt att ha en färdig lista och hålla sig till den vid tex veckohandlingar. Ju mer sällan och ju mer du har förberett desto mindre är risken att du fastnar för något erbjudande som butiken försöker lura på dig. Å andra sidan är det klokt att titta på extrapriser och tex välja den billigaste korven, istället för att ta den du brukar. Å andra sidan om du inte äter korv så ska du inte köpa den bara för att den är billig.
  • Kan du samåka med någon eller välja att cykla/åka kommunalt istället för att köra själv?
  • Kan du jobba hemifrån för att spara onödiga reskostnader?
  • Planera sällaninköp. Gör tex en lista över det du vill köpa som kostar mer än 500 kronor. Bestäm dig för att vänta i 7 dagar. Tycker du fortfarande att det är viktigt så köp. Annars var det kanske bara en impuls som skulle kostat dig onödiga pengar.
  • Se över vanorna. Jag behöver inte ens säga att du ska sluta spela, röka, snusa, äta godis etc om du behöver spara pengar. Det gör alla andra. Jag föredrar att säga att du ska värdera om det är värt det. Annars kanske du ska fundera på att sluta.

Behöver du akut sänka dina månatliga utbetalningar så kan det vara värt att kolla efter betalningsfria månader, ringa fordringsägare och be om anstånd en månad, eller till och med söka skattejämkning för att få ner skatteinbetalningarna denna månad. Kom dock ihåg att det kan komma surt efteråt. Men värst är att bara strunta i räkningarna. Det blir bara ännu dyrare i förlängningen.

Kom ihåg att varje liten bit hjälper när det kommer till att hantera din ekonomi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *