Egennyttan styr prioriteringarna – även för feminister

Författare:

Jag har försökt få någon feminist att svara på varför de tycker det är viktigare att prioritera jämställd fördelning bland styrelseplatserna än bland de asylsökande.

För mig så är det tvärtom. Jag tycker det är viktigare med jämställd invandring, så att vi inte får ett samhälle med underskott av något kön. Men varför prioriterar de som kallar sig feminister den jämna könsfördelningen i bolagsstyrelser? Ofta medan de till och med försvarar ojämställdheten i asylärenden, och gärna försvarar att det kommer tusentals unga män till Sverige. Min gissning är att de försvarar de unga männen mest för att markera mot rasisterna eftersom feministernas huvudfiende till skillnad från rasisternas är den svenske mannen och inte den invandrade mannen. Men i vissa fall är det ju tydligt så att det också handlar om att de har glädje av ojämställdheten. Unga desperata män som till och med kan tänka sig att ligga med gamla kvinnor är av intresse för en del av feministerna – men självklart inte för alla.

Däremot tror jag att för flera feminister så är intresset för bolagsstyrelser mer baserat på egna intressen. Många av de som gjort politisk karriär som feminister vet att de är kompetenta ledare i organisationer och kan se sig själva som lämpliga styrelsemedlemmar. Då de däremot inte har så goda kontakter med sina huvudmotståndare (svenska medelålders män) vilket ofta är de som styr bolagen så måste de tillämpa kvotering för att komma in.

Därför är det logiskt att feministerna prioriterar bolagsstyrelserna före asylärendena.

Med det sagt så har jag absolut ingenting emot fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Tvärtom. Jag tror mixade kön är bäst i de flesta sammanhang – såväl i bolagsstyrelsen som i asylprocessen. Men jag tror det är en bättre väg att gå att förbjuda någon att ha fler än X uppdrag i bolagsstyrelser. Detta tvingar valberedningarna att titta bredare, och då kommer kvinnorna att hittas. Men de väljs in utifrån vad de har mellan öronen och inte mellan benen.

Asylprocessen vill jag inte heller kvotera, i alla fall inte helt. Men gärna att vi viktar om, så att vi får en jämnare fördelning. Exakt hur är dock för komplicerat att gå in på i ett inlägg som handlar om något annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *